Testy

Czy system Mikro 4/3 rzeczywiście umiera?

Jacek Sopotnicki / 27.01.2022



Pytanie o przyszłość systemu Mikro 4/3 jest podnoszone przez wielu twórców, ale czy rzeczywiście jest zasadne?

Olympus sprzedał swój dział fotograficzny firmie JIP (Japan Industrial Partners) i zmienił nazwę na OM SYSTEM. Plotki głoszą, że Panasonic może się wycofać z rynku foto, co nie tworzy zbyt optymistycznego pejzażu. Patrząc z drugiej strony, OM SYSTEM zapowiada rewelacyjny aparat na luty, a Panasonic potwierdza plany dotyczące Lumix GH6, czyli zapowiada się interesująco. Czego zatem możemy się spodziewać po systemie Mikro 4/3 w 2022 roku?

Czytaj także: OM SYSTEM M.Zuiko 20 mm f/1.4 Pro — test pierwszego obiektywu nowej marki

Aparaty Panasonic

Sprawdź cenę
Fotoforma

Aparaty OM-S (Olympus)

Sprawdź cenę
Fotoforma

Kamery Blackmagic

Sprawdź cenę
Fotoforma

Obiektywy Mikro Cztery Trzecie

Sprawdź cenę
Fotoforma

Jacek Sopotnicki

Fotograf, filmowiec, vloger. Absolwent PWSFTViT wydz. operatorski kier. fotografia. Specjalizuje się w fotografii podróżniczej, zdjęciach przemysłu, oraz fotografii stockowej. Oczywiście robi też sesje ślubne, w co zawsze wkłada sporo serca. Wykonywał zdjęcia dla grupy MAN Ferrostaal, CRH Klinkier, Grupy Kaefer, Sika Group AG oraz wielu innych firm. Publikował swoje prace w magazynach takich jak 'Auto Świat', 'WRC', 'Echo'. Jest również aktywny jako artysta i autor cykli fotograficznych 'Street', 'Stacja końcowa', 'Człowiek w uniformie', zorganizował wystawy indywidualne, oraz brał udział w wielu wystawach zbiorowych.

Więcej w kategorii: Testy

Poradniki

Zróbmy trochę dymu! Sesja, poradnik i test dymiarki SmokeGENIE

Testy

Zhiyun Crane 2S – recenzja. Gimbal legenda w nowej odsłonie

Wywiady

Zbigniew Furman: portret autorski i fotografia dzieł sztuki [wywiad]

Rzetelne testy naszych specjalistów

Testy

3 Legged Thing Punks 2.0 – sprawdzamy nowe zbuntowane statywy

Poradniki

3 powody, dlaczego warto wybrać karty pamięci Angelbird

Testy

4 powody, dla których Fujifilm X-T4 to mistrz uniwersalności

Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco